Preliminär Plan

Preliminär plan för kandidatarbetet.
Kandidatarbete ME1479 VT 2014

Namn (på båda studenterna):

Calle Boström och Michael Levall.

Vilket/vilka program ni tillhör:

Vi tillhör båda Digitala Spel.

Problemområde:

Vi kommer att undersöka hur utvecklare går tillväga för att påverka spelaren utanför spelet. Vi vill hitta metoder för att förändra spelarens syn på ett problem som även kan existera utanför spelet. Detta kan kallas för att utvecklaren skapar en ”take-away” för spelaren, dvs. att spelaren får något att ta med sig till sitt liv utanför spelet. Vi kommer att undersöka vilket sammanhang detta kan sättas i, dvs. vilket område vi vill att spelaren ska få en take-away inom.

 

Vi har under den första veckan tittat på Sokrates dialogmetod, monomyten och katarsis, samt propaganda under andra världskriget. Alla dessa har för avsikt att förändra en persons åsikt/synvinkel på ett ämne eller en situation. Sokrates metod behandlar kritiskt och analytiskt tänkande vilket stimuleras genom noga uttänkta frågeställningar. Monomyten förklarar den resa som majoriteten av alla berättelser gör för att omvandla huvudpersonen, där katarsis är upploppet av känslor som kommer vid berättelsens klimax. Propaganda har ofta använts för att förändra åsikten hos en stor mängd människor genom upprepade, monotona meddelanden. Det vi siktar mot är inte att skapa propaganda, men vi måste fortfarande få en förståelse för hur propaganda fungerar för att vi ska kunna ta avstånd från det i vårt verk.

 

Vi kommer framöver att fortsätta fördjupa oss inom de ovanstående ämnena samt leta efter spel som redan har gjort försök till att förändra spelarens åsikter/synvinklar utanför spelet.

Preliminär frågeställning (om det finns någon):

Hur skapar spelutvecklare underhållande upplevelser som har potential att påverka spelaren utanför spelet?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: